Развитие без граници
05.02.2020
Сподели: 3
  • Facebook
7261

Как правилно да развиете феноменална памет

В съвременното общество знанието е с особена ценност. Всеки един от нас започва да се учи от ранно детство, за да се превърне в успешен човек в бъдеще. За да може в бъдеще да постъпи в добър университет и да намери реализация, основна цел пред родителя се явява стремеж към развитие на интелекта у детето, да го приучи към полезни житейски умения. Някои от най-важните сред тях с право се считат уменията за концентрация, внимание и запаметяване на информация. Има много начини за развиване на паметта и концентрацията, но кой от тях е най-приложим днес? Нека се опитаме да вникнем в същината.

Развитие на суперпамет

В наши дни образованието играе решаваща роля в живота на човек. Нивото на конкретни знания, придобити в училище и във висше учебно заведение, често предопределя успеха ни в кариерното развитие в последствие. Това е една от причините и родителите да се стремят към максимално и многоаспектното развитие на своето дете, за да му дадат добър тласък в зряла възраст.

Програмите на съвременните училища се усложняват от поколение на поколение. Не всички деца притежават добра памет от ранна детска възраст, която би им позволила бързо да попиват знания. А това е проблем, който поражда друг проблем, който поражда друг проблем и т.н. Поради тази причина, сега повече от всякога, е уместно да приучаваме децата на умения за обработка на информацията.

Развитата, многопластова памет е в основата на успешното образование на децата в училище. Когато детето е в състояние бързо и лесно да запаметява, да не отделя много време в подготовка за домашна работа, нивото на стрес намалява, а мотивацията му за учене логично расте. Децата са устроени по такъв начин, че предпочитат да се занимават с това, в което се чувстват комфортно и се справят добре. Когато ученикът трудно усвоява училищния материал, а съучениците му се справят с упражненията по български език или математика по-бързо от него, той е по-вероятно да загуби всякакъв интерес към учебния процес, отколкото да се мотивира да компенсира. Основната задача пред възрастните е, чрез информиран подход да елиминират тези вероятности, и подпомогнат своевременното развитие на качествата на паметта на детето.

Памет и способи за тренирането ѝ

Има голям брой методи, които са предназначени за трениране на паметта. Разбира се, трябва време и постоянство, за да има видим резултат, тогава способността за запаметяване практически достига съвършено високи нива. В интернет се предоставят на вниманието ни много начини за отглеждане на услужлива памет, ето най-често срещаните:

• Упражнение «Наблюдение»

Детето се концентрира върху някое изображение в продължение на няколко секунди като се опитва да го запомни в детайли. След това трябва да пресъздаде изображението в паметта си - не само това, което е видяно на преден план, но и детайли като фон, елементи от заден план. Изпълнявайки това упражнение отново и отново, детето ще може значително да подобри своята визуална (фотографска) памет.

• Упражнение «Асоциации»

Подгответе голям брой различни изображения - животни, оборудване, растения, природни явления. Покажете всяко от тях на детето и го подканете да направи асоциация за всяка снимка - първото нещо, което изображението извиква в съзнаниеето. Например: „столица - София“, „дума - буква“, „котка - пухкава“.

Това упражнение може да се изпълнява под формата на игра с цялото семейство, то е предназначено да развие онези области на паметта, които са отговорни за възпроизвеждането на придобитите на по-ранен етап знания.

• Упражнение «Последователност»

Има много вариации на това упражнение като и вие бихте могли да направите съвсем сами. Необходимо е да подготвите няколко карти с различни изображения и идентичен размер, да ги поставите на масата в произволен ред. Дайте време на детето си да запомни реда, в който се подредени към момента, обърнете ги и ги разбъркайте, след което поставете картите отново с лицата нагоре . Задачата на детето е да подреди картите в реда, в който са били първоначално. Когато детето започне да се справя по-добре с това упражнение, намалете времето, необходимо за неговото изпълнение.

Не само възприемането на знанието играе важна роля в развитието на детето, повишавайки нивото на неговото представяне. В стремежа си за бързо запомняне на материала от училищната програма много родители не придават значение на това до каква степен децата им са способни да се концентрират върху самите занятия. Но концентрацията е от първостепенна важност.

Техники за концентрация

Добрата памет е, разбира се, един от основните фактори за успешното изучаване на всичко без изключение. За успешното развитие на знанията обаче, освен качественото възприемане на информация, децата често също нямат фокус тогава, когато се налага. А фокусът – това е основен катализатор на функцията на паметта.

Малко хора знаят, че способността да се концентрираме върху работата е умение, а не черта на характера, което означава, че тя може да бъде развита.

Има достатъчно на брой техники за концентрация, които позволяват на учениците да се съсредоточат по-добре върху училищните дейности. Повечето от тях са и добре познати. Тези методи са предназначени да успокояват нервната система възможно най-много, да ни дистанцират от външни мисли и да насочат фокуса върху една единствена дейност:

• Дихателни упражнения

Правилното, спокойно дишане се използва в много спортове и тренировки. Още в древността хората са разбрали колко положително влияе на човешката нервна система: успокоява се, дава й възможност да се разтовари. Следователно, различни дихателни упражнения са в добра помощ за развитието на концентрация..

• Зрителни упражнения

Основната задача на визуалните упражнения е да гарантират, че човек се фокусира върху един предмет, абстрахирайки се от всичко останало наоколо. Постоянното изпълнение на тези упражнения в бъдеще ще позволи на детето да се справя по-лесно с ученето и да не се разсейва от външни стимули по време на часовете.

• Физически упражнения

Има и физически упражнения, насочени към развиване на вниманието. Свеждат се до извършване на поредица от монотонни действия, например стискане на юмруци за дълго време през интервали от няколко секунди. Тези упражнения не само увеличават концентрацията, но и приучават към извършване на привидно скучна работа за нашия мозък като в същото време фокусът е на едно място (дисциплина в чистата ѝ форма).

Паметта и вниманието са тясно свързани. Може би най-важните фактори в развитието на интелигентността, те трябва да се развиват паралелно. Високото ниво на умение за запаметяване на информация без подходяща концентрация няма да помогне значително за подобряване на училищната работа и обратно. Поради тази причина е важно систематично да се подхожда към тренирането на тези способности.

центрове за развитие на паметта – как да изберем

Можете да развивате качествата и функциите на паметта сами у дома. Децата обаче често нямат постоянство, което е изключително необходимо, за да могат самостоятелните занимания от този вид да бъдат плодотворни. Освен това повечето упражнения са насочени към развитието на един тип памет. Липсата на систематичен подход не позволява на детето да разкрие напълно своя потенциал, да работи върху слабостите и да укрепи силните страни. Поради тази причина много родители предпочитат занятията за развитие на паметта и вниманието в центровете за допълнително образование за деца.

Съвременният пазар за образователни услуги предлага избор от такива занятия, сравнително трудно е да спрете вниманието си върху някой конкретен. В обикновените средни училища често можем да наблюдаваме колко малко учителят има време за един урок, защото в класната стая има 20-30 ученици и няма как да се работи с всяко едно от тях. Ето защо е хубаво да обърнете внимание на онези центрове, в които се провежда обучение в компактни групи. Така учителят ще има възможност да обърне внимание на всеки ученик и да има време да обясни новият материал.

Освен всичко друго, образователният център трябва да предоставя образователни услуги по изпитани от времето програми. Най-добре е такава институция да има свое уникално методическо развитие. Отличен пример е Меморика - иновативна програма, насочена към обучение на техники за памет и концентрация при деца и юноши. Тя видимо подробява уменията за възприемане и запаметяване на информация, което има положителен ефект върху възприемането на училищната учебна програма, както и върху подготовката за финални изпити. Възможно е да се развие паметта и концентрацията до феноменално ниво, ключов фактор е добрият ритъм на работа, както и влагането на достатъчно усилия. И тогава неминуемо, един след друг, идват всички резултати.