Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 4
  • Facebook
12774

Игри за подобряване на паметта

Всички родители искат децата им да учат добре, да отидат в престижен университет, да получат отлична работа. Всяка майка мечтае детето й да стане ярка личност с всякакви таланти и способности. За да се случи всичко това, е необходимо да се развият качествата, които ще помогнат на детето да постигне целите си. Това е памет, мислене, въображение, логика, концентрация.

В нашия 21-ви век има такова нещо като "информационен поток". Всеки ден научаваме огромно количество информация, която трябва да бъде възприета, усвоена и запомнена. Ако даже и на възрастен човек е трудно да се справи с такъв обем материал, какво може да се каже за деца, които всеки ден в училище получават много нова информация?

Игри за подобряване на паметта

Съвременните деца не само ходят на училище, но и посещават допълнителни занятия и уроци. За всички тези дейности трябва да имате добра памет, за да се справите с наплива от информацията. За да не се натоварва още повече детето с умствени задачи, експертите предлагат да се използват игри за подобряване на паметта. Те са прости и не отнемат много време. Някои от тях могат да бъдат използвани дори и в домашни условия, в обществения транспорт, на опашката в магазина. Колкото повече обръщате внимание на такива упражнения, толкова по-голяма е вероятността детето ви да развие паметта си до желаното ниво.

Игрите за подобряване на паметта и вниманието ще помогнат на детето ви по-лесно да запомня големи количества информация и да я възстановява. Паметта може да бъде сравнена с мускулите на спортиста. Колкото повече тренира тялото си, толкова по-високи са постигнатите резултати. Така е и с мозъка. Той също може да бъде обучен, така че детето ви да стане млад гений. Тези игри ще ви помогнат да подобрите паметта на децата.

  1. "Дълга дума". Възрастните пишат дълга дума на хартия и детето трябва да направи други думи от нея. Например, от думата "Проветрявам" можете да направите думите: ров, ряпа, проверя, вяра и т.н. Това упражнение обучава краткосрочната памет, разширява възможностите му.
  2. «Умножение». Изберете число и го умножете в ума си, докато не стане трудно да се справите без хартия. Например, 2 * 2 = 4 * 2 = 8 * 2 = 16 * 2 ... и така нататък. Това обучение е идеално за децата от средните и висшите училища. Това упражнение може да се прави по всяко време, било то междучасие или пътуване с автобус. 

    Игри за подобряване на паметта

  3. “Възстановяване на спомени”. Нашият мозък няма проблем да си спомни, винаги съхранява цялата информация, която е получил. Единственият проблем е, че човек не винаги успява да го получи от дълбините на съзнанието. За да улесните запомнянето на материала, практикувайте спомените си. Когато детето си ляга, помолете го да ви каже какво е правило през деня. А след това, нека да разкаже същото в обратен ред. Задайте му насочващи въпроси, за да си спомни най-малките детайли. Например: „Какво си учил днес по математика?“, „С коя блуза беше днес в училище твоята приятелка?“, „Какво яде за обяд в стола?“, „Колко пътници имаше с теб в автобуса?“. В началото ще бъде трудно, но колкото повече време прави едно дете подобно упражнение, толкова по-вероятно е паметта му да работи по-добре.
  4. "Прочетете и запомнете". В този случай ефекта е двоен. Първо, семейните четения винаги са полезни. Прекарваш време със сина или дъщеря си, попълваш речника си, разширяваш ерудицията си. Второ, тренирате паметта му. След като прочетете историята, помолете детето да я разкаже. Както в предишното упражнение, задавайте въпроси, за да си спомни и най-малките подробности от вашата история. Такова обучение по памет може да се прави всяка вечер. Още по-добре е да четете това, което детето трябва да запомни. Защото в този случай мозъкът ще създаде по-силни невронни връзки.
  5. "Промени в стаята." Поканете детето в някоя от стаите и го оставете няколко минути да я огледа внимателно. След това го помолете да излезе и пренаредете някои от нещата в стаята, премахнете някои предмети, добавете други. Задачата на детето е да намери всички промени в стаята, които сте направили. 

    Игри за подобряване на паметта

  6. "Копиране на снимката." Покажете на детето си каквато и да е картина (можете да я нарисувате сами или да я намерите в интернет). Дайте на сина или дъщеря си време, за да може да я запомни. Задачата на детето е да копира изображението на хартия, без да гледа източника.
  7. "Имената на животните." На хартията в една колона напишете имена на животни (крава, пиле, куче), а в другата колона - техните имена. Детето, в продължение на минута помни животните и имената им. А след това по памет да каже кое животно как се казва.
  8. "Година на раждане". Тази игра е подходяща за деца в училищна възраст. В една колона възрастните пишат имената на известни хора, а във втората - годината на тяхното раждане. Както и при предишното упражнение, детето си спомня кой е роден в коя година и след това се опитва да си спомни.
  9. Мобилни приложения. В тази епоха на информационните технологии много образователни процеси преминават към цифрово обучение. Сега има много мобилни приложения и онлайн игри, които са насочени към развитие на паметта и вниманието. Вместо да давате на детето си телефон с безполезна играчка, изтеглете няколко образователни игри на устройството. Тя ще бъде не само полезна за детето, но и забавна.